返回列表 發帖
同百佳果邊好似係人都可以上到平台咁,如果可以加上一度門要拍咭經過會好好多.

回復 15# kelvinyau

如果取消左二樓個兩位, 咁其他人會用二樓部lift往地下, 好似OK旁邊部公家lift咁, 中途便無人可管~~

回復 16# kelvinyau

百佳個邊一上就要拍咭, 暫時都無咩問題喎~

回復 17# Dr.Evil

其他人會用二樓部lift往地下

二樓商場部lift好像是不能往地下

唔係呀,商場部lift可以落地下ga!

相對論, 咁大家想安全 or 方便呢..有感而發

相對論, 咁大家想安全 or 方便呢..有感而發
aw888 發表於 2011-6-21 16:57

我相信大家都想安全d, 不過有冇浪費又另作別論
小魔怪跌左落水變多左個出黎...

如二樓出口果位和地下大堂出口果一位改回五樓把關,離開屋苑的人不用專人看守,相信咁會安全d.

點解要攪咁多個入口返口屋苑? 唔可以集中5樓大堂拍咭入進入?

近百佳既電梯對二期實在方便, 但影響進入屋苑的整體感覺, 完全係一個後門, 而且近商場洗手間, 很不衛生, 附近成陣味好影響朋友對我地屋苑既感覺.  反正行多幾廿步就去到二樓電梯大堂, 通上5樓都係一樣只係行多幾廿步, 會所既路通左都唔洗淋雨. 為何不考慮取消.

通住隔離新居屋條天橋又係一攪笑之作, 只係行多幾廿步就可以去番2樓電梯大堂, 但我地屋苑又整個入口係o個度. 係要方便咩人呢?

要有效過濾進入屋苑既人流最好的方法就係集中一個入口, 本屋苑就明顯係為求方便開十個八個入口.  感覺與其他地方的屋苑真係好唔同.

進入會所的方法可以每座裝多一部拍咭機, 由座頭進入會所前拍咭, 由會所進入座頭拍咭, 即雙向拍咭的方式, 如此可以比較一致, 亦無需再於會所增加拍咭位置.

其實2樓留一個主力睇"入口門"就得,調返個上5樓
5樓咁大個位,無人企,住客有事想找人support都吾方便

2樓"出口門",2樓果一個人可以兼顧埋(主要都係望下有無人博大霧)
如果係住客,應該係要知呢隻門只出不入
若然係閒雜人想經"出口門"入,除非甘岩有lift姐,吾係無理由會過到骨,若然過到,都可以赶得切經walkie叫5樓捉人

睇到呢度我都忍唔住要講幾句..
我認同樓上cky78..認同樓樓上JoJo既講法

點解唔集中一個拍咭位去入屋苑呢?
我間唔中會落會所5樓果度睇下報紙,依家變左去到邊都要拍咭咁,出出入入既人數好似車輪轉咁,入黎會所個門口又咁闊,襯混亂d人"鼠走左"都唔覺,會所職員又成日要service d客,理得個counter又追唔切走甩左d人,追到走甩左d人又顧唔到個門口,到時再走甩幾件好似麻英捉雞仔咁,不過呢一兩日多左條友係到睇感覺係好左,但係咪一個長遠既解決方案呢??變相係咪會所要專登請多個人去睇住我地拍咭呢??咁負擔重左管理費係咪又要加返呢??

5樓大堂拍咭有幾個好處
1. 以前都係呢到拍咭啦,成個大堂又冇人,有時想搵人幫手又冇,淨係朝早返工既時候有保安幫手"禁"下lift,會唔會sin左d呀??
2. D朋友仔入到去會所,先知唔行得去我個座,又要佢地兜來兜去....???如果我係訪客我都行到入來,你又要我兜個圈行返出去出面?點都堅持,無謂出現呢d爭辯
3. 咁多個出入口,由保安員睇返緊d出入口好d囉,有經驗又有阻嚇性

其實成個設計都有問題
住左一小段日子,好似愈黎愈麻煩咁

睇到呢度我都忍唔住要講幾句..
我認同樓上cky78..認同樓樓上JoJo既講法7" />

點解唔集中一個拍咭位去 ...
metpoint 發表於 2011-7-2 02:05

你說得對,業委會正與MO研究中。
其次,一座、二座和三座的會所出入口更出現一個頗為難以解決的問題,
當風季或大風的日子,出入口的對流風頗為強勁,幾道玻璃門不輕易關上,
另外,因為風大的關係,我擔心各座的電梯服務亦容易OUT OF SERVICE,
業委會亦會跟MO和工程正視問題和盡快解決問題。

5樓大堂拍咭有幾個好處
1. 以前都係呢到拍咭啦,成個大堂又冇人,有時想搵人幫手又冇,淨係朝早返工既時候有保安幫手"禁"下lift,會唔會sin左d呀??
metpoint 發表於 2011-7-2 02:05

我都係覺得以前5樓拍卡好...
果時突然無左... 都好surprised(果時我即刻寫意見書比MO,回覆係....例牌官方野)

係,拍兩次卡係唔方便,但係我寧願要保安性增強

只從改左5樓唔拍卡之後,外來人入來真係易左(我已經試過好多次,鐘點同送外賣上來我單位,但係完全無人知會過我)

若然係有心人... 你話後果會點?
唔好唔記得我地d單位無閘架...

我都係覺得以前5樓拍卡好...
果時突然無左... 都好surprised(果時我即刻寫意見書比MO,回覆係....例牌 ...
cky78 發表於 2011-7-4 23:48

我篤着支枴杖,係5樓入電梯時堶悸漱H急不及待関門,夾到企唔穩都無人理.
5樓咁多人出入,唔拍咭都應該有人駐守,查問下D漏網魚,以及處理下D特殊情況,以及幫下D老弱.
MTman  TAMAMA

其實從T7的出入口到地鐵站要過2條扶手電梯,又要跟商場的人爭上落,時間唔會比用5樓電梯快,行多幾步都可以到5樓電梯大堂,T7個出入口人流少好多,取消T7個出入口再將T7個保安掉回5樓電梯大堂駐守,統一在電梯大堂出入咪仲好。